Alla skriker, ingen hör

Smålands Musik & Teater

Nyskriven musikal med tunga beats och svart humor för högstadiet. Barnkulturpeng för åk 9.

Kan drömmen om ett liv präglat av behärskning, prestation, vältränade kroppar och fläckfria hem i själva verket vara en mardröm? I en nyskriven musikal med elaka beats och vass dialog står samtidens jakt på det felfria livet i fokus. Alla skriker, ingen hör är berättelsen om en helt vanlig familj, vars inre demoner är allt annat än enkla att kontrollera när de går till attack.

Med humor, dans, dramatisk rockmusik och suggestiv triphop går musikalen på djupet i frågor som påverkar många familjers verklighet. Hur räcker man till och går det att bryta sig loss från alla krav och förväntningar?

EN MUSIKAL OM ETT VIKTIGT ÄMNE

Alla skriker, ingen hör förlorar pappa Egon, mamma Klara och barnen Ena och Alvar kontrollen över sina inre demoner. Inneboende drömmar och rädslor förkroppsligas och tränger bort deras verkliga jag. För att hitta tillbaka till sig själva måste de våga möta sina rädslor och utmana demonerna. Kärleken, som trots allt finns där bakom alla bråk och missuppfattningar, ger dem kraften att inte ge upp vare sig om sig själva eller varandra.

Det är en musikal om hur det är att vara människa, ung som vuxen, och försöka anpassa sig efter samhällets och skolans krav och normer. Att inte veta hur man ska hantera oro, stress och ångest och att ständigt exponeras för perfektion och polerade ytor är sannolikt något många kan känna igen sig i.

Unga Spira vill belysa vikten av att arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa och har därför tagit fram den här musikalen med högstadiepubliken i åtanke. Vi måste våga lyfta svåra delar i ungdomars liv, speciellt eftersom psykisk ohälsa drabbar många elever i grundskolan. Med Alla skriker, ingen hör kan vi bidra till en dialog om ett angeläget ämne, men också förmedla hopp och förtröstan till någon som kämpar i den omtumlande tid som tonåren kan vara.

Scenkonst har den unika förmågan att få publiken att kunna spegla sig i karaktärer, situationer och känslor, vilket i sin tur kan väcka reflektion och insikt. I skolan kan ni fånga upp dialogen med eleverna som sett föreställningen och förvalta deras intryck i ett passande sammanhang, till exempel i samråd med Elevhälsan.

Triggervarning
I föreställningen förekommer ett flertal ljudeffekter som upprepade pistolskott samt teaterrök, starkt ljus och blinkande ljus. Dessutom skildras teman som kan väcka anstöt, så som psykisk ohälsa och ätstörningar.

MEDVERKANDE
Egon Kalle Malmberg
Klara Anna Thiam
Alvar Simon Oscarsson
Ena Sofia Wikström
Alter Alexander Lycke
Oklara Sanna Ingermaa Nilsson
Joker Mattias Disman
Hel Alma Bengtsson

BANDET
Kapellmästare, piano Philip Wareborn
Gitarr Philip Schrevelius
Trummor Pontus Karlsson
Bas Jakob Gerhardsson

KREATIVT TEAM
Manus, kompositör och regi Rikard Bergqvist
Kompositör Mathias Venge
Koreograf Camilla Ekelöf
Scenografi Mats Sahlström
Kostymdesign Johan Mansfeldt
Maskdesign Suzan Alwilda Collins
Ljusdesign Marcus Nordenberg
Ljuddesign Mathias Venge & Sebastian Cederblad
Videodesign Johannes Ferm Winkler

Bilder

Bilder:

Film / trailer

Information

Bokning/kontakt
Smålands Musik & Teater
Linda Svahn & Anna Espinosa Gärskog
010-242 80 80
Hemsida
Turné eller besöksmål

Detta utbud är ett besöksmål.

Pris
Föreställningen är gratis för alla i årskur 9 via Barnkulturpengen (BKP) SKOLPRIS I SPIRA 150 kr/elev (ink. moms och 20 kr serviceavgift) WORKSHOP – Vad är musikal? Pris för en workshop: 2000 kr exkl. moms Pris för två workshops samma dag: 3500 kr exkl. moms
Besöksmål
Kulturhuset Spira
Kulturgatan 3
55324 Jönköping
Tid
75 minuter
Ålder
13 år och uppåt
Årskurs
Åk 7-9
Maxantal publik
Tillgänglig period
Höst 2023
Workshop

Vad är en musikal?

Vi erbjuder en workshop där en musikalartist kommer till er skola och ger exempel på hur man kan arbeta med musikal. Utifrån temat Alla skriker, ingen hör får eleverna prova på att skriva en scen och en sångtext till en inspelad låt som ni får innan. Resultatet kan sedan spelas upp tillsammans med musikalartisten. Workshopen sker efter att ni har sett föreställningen.

Tidsåtgång: 45 min

Max antal barn per workshop: En skolklass

Övrigt
Barnkulturpengen