barn med armarna i kors på omslaget för föreställningen boy

Boy

TEATERi

Hur blir vi de människor vi är? Vilka krafter ligger bakom de val vi gör? Baserad på en verklig historia belyser pjäsen de förhållanden som bestämmer hur vi ser på oss själva och andra ser på oss.  BOY är en omskakande berättelse om att vrida på perspektiven och ifrågasätta gängse sanningar. Vem bestämmer – Ditt val

Född som Bruce Reimer strax före sin enäggstvilling Brian den 22 augusti 1965 i Winnipeg, Kanada. Föräldrarna är unga, utan större inkomster och högre utbildning men lyckliga. När det några månader senare märks att båda pojkarna har problem med urinröret tar de med dem till sjukhuset. Läkarna konstaterar att det inte finns någon anledning till oro men ett enklare ingrepp måste göras. Denna rutinmässiga laseroperation går dock fatalt fel. Förkrossade övertalas föräldrarna att könskorrigera Bruce.

Läkaren Dr Money vid det prestigefyllda amerikanska universitet John Hopkins hävdar att genom vidare psykiatrisk behandling och operationer kan han förvandla Bruce till Brenda. Hon växer upp utan att veta vem hon är. Brenda känner bara att något är fel och i tonåren så får hon veta vad som hänt. Till slut bestämmer hon sig för att bli han igen.

Föreställning bygger på den sanna historien om David Reimer. Den tar upp ämnen om identitet och maktmissbruk. Den högutbildade Dr Money mot föräldrarna John och Janet Reimer där barnet Bruce/Brenda/David kommer i kläm.

Uppsättningen skrivs och regisseras av Carly Wijs från Nederländerna. Hon har tidigare bland annat skapat den kritikerhyllade Us/Them för BRONKS i Belgien. Med den lyckades hon på ett lekfullt men samtidigt djuplodande vis berätta historien om det tragiska gisslandramat på en skola i Beslan. Us/Them vann First Fringe Award på Edinburgh Festival Fringe 2016 där den spelades för utsålda hus innan den flyttades till National Theatre i London.

Pressröster om Us/Them
★★★★★
“Startling. Remarkable. Playful as well as moving”
Guardian

★★★★
heartbreaking
Daily Telegraph

Arrangör:

TEATERi

Bokning & kontakt:

producent@teateri.se
070-967 11 19

Tillgänglig period:

Tillsvidare

Pris:

1:A föreställningen 12 000 kr. 2:a föreställningen (samma dag och plats) 10 000 kr.

Ersättning före resa, boende och traktamente tillkommer.

Turnérande:

Ja

Målgrupp:

12+

Antal:

90 pers

Tidsåtgång:

55 min

Yta/lokal:

6 x 5 meter. Fri takhöjd: 3m

Bygg/Rivtid:

3h / 1h. Bärhjälp: 1st

Teknik:

32/63A EU handske

Mörkläggning:

Ja

Workshop:

Ja