En vägg med grafitti och en person som rappar

Flow

Unga Spira

Välkomna – till nuet. Aldrig känner man sig väl så levande som när man skapar? Var med när två grymma scenkonstnärer förvandlar klassrummet till en kreativ jamsession – med klassiska toner, rim, beats, era engagerade kids och skillade proffs i mixen.
Share on email
Rekommendera detta
Share on print
Skriv ut

Har du någon gång själv varit ”i det”? Känt flow? När artisterna Frida Edholm och Matthew Hudson LaVoie arbetar är det målet med varje pass. Varje dag är en process och den här gången vill de ha ditt gäng med på resan.

Med turnéprojektet FLOW skapas en unik upplevelse i stunden, genom deltagarnas interaktion. För att kicka igång kalaset inleder Frida och Matthew med en streetdansföreställning på 20 minuter. Den sätter tonen i klassrummet. Sedan är det elevernas tur att bidra*.

Matthew vill ha hjälp med en rap. Frida behöver rörelser till en koreografi. De bangar inte för något och allting ska i slutändan komma att handla om relationen mellan det historiska paret Wolfgang Amadeus (ja, tonsättaren) och Constanze Mozart (hans fru). Puh! Inga förkunskaper krävs. Frågan är bara: Antar publiken utmaningen?

Samtida

I en inbjudande, prestigelös dialog lockar artisterna fram det konstnärliga i de närvarande, med syfte att skapa just närvaro. En förhöjd verklighet. Eller scenkonst, som vi kallar det. Det blir kul. Och spännande! Och är över på 45 minuter.

Senare i vår ligger det insamlade materialet till grund för ytterligare en föreställning, med högstadiet som målgrupp, under namnet Maawsarts. Då i Konsertsalen på Kulturhuset Spira.

För idén står Camilla Ekelöf, koreograf och konstnärlig chef Unga Spira:

– Jag vill lyfta fram streetdance/rap eftersom det är en samtida konstform. Den kommer ur människors behov av att uttrycka sina tankar, ibland protester. En ”folkets röst”, som på vägen kommersialiserats men som har sitt ursprung i enkla förhållanden. Du behöver inte ha gått någon utbildning för att rappa, de flesta i genren är autodidakter! Det är inspirerande på så många sätt… Inte bara jag menar att det är viktigt att våra unga kan och vågar höras**. Och blir hörda. Där kan hiphopen fungera stärkande. Sen gör våra scenkonstnärer det lätt att delta. Bara att vara nära Matthew och Frida räcker för att tagga även de truligaste! Kanske finns nästa artist i klassrummet vi besöker?

Medverkande

Frida Edholm och Matthew Hudson LaVoie är utbildade på Balettakademien i Göteborg. Matthew är rappare och breakdansare, och uppträder under namnet Norm. Frida gör såväl klubbgigs som uppträder i tv-program som Melodifestivalen och P3 Guld, och har specialiserat sig inom den kaxiga dansstilen feminine vibe (tänk: Beyoncé).

Bokning & kontakt:

Anna Espinosa Gärskog
& Linda Svahn
skola@smot.se

Tillgänglig period:

v. 5-6, 8-9, 12 – 2022

Pris:

3.500 kr exkl moms, vid två föreställningar på samma dag 5.000 kr exkl moms

Turnérande:

Ja

Målgrupp:

Mellanstadiet, åk 4-5

Antal:

En skolklass, max 35 elever per föreställning

Tidsåtgång:

40 min

Yta/lokal:

Klassrum, samma nivå som skådespelaren (ej scen över eller under). Scendjup: 4 m Scenbredd: 4 m Takhöjd: klassrum

Bygg/Rivtid:

1h / 30 min .Tillgång till lokalen: 1,5h innan föreställning Klassrummet behöver en mindre ommöblering inför föreställningen 1 timme innan. Denna görs av läraren/ansvarig i samråd med de medverkande i föreställningen.

Mörkläggning:

Ja