Slöjdäventyr

Ateljé Hjortmarks

Vi erbjuder tre olika aktiviteter för Skapande skola. Till eleverna finns det att välja på Brädspel åk 4-6, Återbruka en T-shirt åk 4-6 eller Repslagning åk1-6. Aktiviteterna går även att boka för andra arrangemang.

Collage-Spel

Vi gör kluriga och roliga brädspel tillsammans!

Med hjälp av olika slöjdtekniker och material tillverkar vi nutida och/eller historiska sällskapsspel samt spelpjäser till detta. Som skapande skola aktivitet är det i helklass som delas in i mindre grupper. Varje grupp gör var sitt spel.

Projektet berör ämnen som slöjd, bild, historia, matematik m.m. I momenten prövas också samarbete, gemenskap och motorik. Aktiviteten är formbar och förutom till Skapande skola passar det också utmärkt för olika arrangemang inom barnkultur såsom festivaler, biblioteksaktiviteter m.m.

I projektet kommer deltagarna genom olika slöjdformer att arbeta med återbruksmaterial, trä, textil, m.m. Spelen har olika svårighetsgrad och går därför att anpassa till olika åldrar. Handledarna tar med allt som behövs som verktyg och material, arrangören tillhandahåller lokal, stolar och bord/bänkar. Vid större kulturarrangemang kan aktiviteten hållas utomhus.

 

Collage-T-shirt

Skapa kreativt med din egna T-shirt!

Varför slänga när man kan göra om? En gammal T-shirt kan bli många roliga saker! Mycket kläder slängs idag och med den här aktiviteten vill vi uppmuntra barn och ungdom att göra om gamla kläder till något nytt istället för att slänga.

Som Skapande skola aktivitet är det i helklass. Utifrån sin egna medhavda tröja skapar barnen något nytt. Det kan bli en kasse, stylat linne, tavla, djurleksaker m.m. Aktiviteten inleds med ett samtal om våra kläders miljöpåverkan.

Projektet berör ämnen som är kopplat till återbruk som naturkunskap och slöjd. I momenten tränas förutom kreativitet och motorik också miljömedvetenhet. Aktiviteten passar förutom till Skapande skola utmärkt för olika arrangemang inom barnkultur såsom festivaler, biblioteksaktiviteter m.m.

Handledarna tar med allt som behövs som verktyg och material, arrangören tillhandahåller lokal, stolar och bord/bänkar. Vid större kulturarrangemang kan aktiviteten genomföras utomhus.

 

Repslagning

Repslagning – Kreativt återbruk!

Tillsammans utforskar vi repslageri som hantverksform på ett kreativt och inspirerande sätt. Av gamla t-tröjor som vi klipper i remsor slår vi rep som sedan går att använda som hopprep. Vi samarbetar kring repslageriets alla sysslor och det blir ett sätt att öva finmotorik, rytm och rörelse. Av något gammalt blir det nytt, vi samtalar kring återbruk, material och inte minst lekar att hoppa till. På så sätt väver vi samman slöjd och återbruk på ett kreativt sätt som passar för ett skapande skola projekt.

Ateljé Hjortmarks
Slöjd
7-10 år 11-14 år 15-19 år
Klassrum På förbestämd plats
Arrangör:

Ateljé Hjortmarks

Bokning & kontakt:

Anna Hjortmark hjortmarks@telia.com 0731-834095

Tillgänglig period:

Hela året

Pris:

12 000:- /tillfälle med två slöjdhandledare. Materialkostnad 35:- per deltagare. Resekostnad och traktamente, boendekostnad tillkommer.

Turnérande:

Ja

Målgrupp:

7-15 år

Antal:

2 x 30 st

Tidsåtgång:

Två klasser per dag. Varje workshop är på 2 timmar och vi tar hela klassen samtidigt.

Yta/lokal:

Skolsal med bord och stolar. Repslagningen kan även vara utomhus.

Bygg/Rivtid:

1 timme före och 30 min efteråt.

Mörkläggning:

Nej