Ada och algoritmerna

Teater Tabberas

Charlie spelar dataspel när hon hittar en mystisk kod, koden gömmer en hemlighet...

Bakom siffrorna i koden gömmer sig matematikern Ada Lovelace. Ada, som ser ut att vara en klassisk prinsessa i ett sagospel visar sig vara en känd matematiker från 1800-talet. Hennes koder kan tillsammans med publikens hjälp föra Charlie längre in i spelet. Men hur hamnade Ada Lovelace i Charlies dator? Och hur vinner man egentligen spelet?

Ada och algoritmerna är en interaktiv föreställning för barn 6-10 år om programmering och den första kvinnliga programmeraren Ada Lovelace. Föreställningen innehåller dans, musik och analog programmering. 

Föreställningen är löst baserad på boken Ettors och nollors hemliga liv av Marie Birde och Olga Stern.

Teater Tabberas
Teater
7-10 år
Klassrum Aula Gymnastiksal Liten scen Stor scen Konsertsal På förbestämd plats

Film / Trailer:

Arrangör:

Teater Tabberas

Bokning & kontakt:

Teater Tabberas Sandra Skavén, producent 072-444 99 99 info@teatertabberas.se

Tillgänglig period:

vt 23, ht 23, vt 24

Pris:

8000 kr En andra/tredje föreställning samma plats och dag: 5000 kr

Turnérande:

Ja

Målgrupp:

6-10 år

Antal:

60 barn och vuxna totalt

Tidsåtgång:

30 min

Yta/lokal:

Spelyta: Minst 4×4 m Inget behov av utrymme bakom scen. Spelas både för plant golv och gradäng men plant golv är att föredra för interaktiva inslag.

Bygg/Rivtid:

60 min/45 min

Teknik:

El: minst ett vägguttag tillgängligt från scen till egen ljusslinga, 220V. Ljud: Egna ljudkällor. Ljus: Om ljus finns i lokalen önskas grundljus; bak-, sid- och front, annars vanlig takbelysning. Mörkläggning: Önskvärt inget direkt solljus i lokalen.

Mörkläggning:

Ja

Workshop:

Efter föreställningen av Ada och algoritmerna finns möjlighet till en workshop tillsammans med skådespelarna. Publiken får både testa på teaterövningar och analog programmering. Del ett av workshopen handlar om teater. Barnen får känna på hur det känns att stå på scen genom olika teaterövningar. Bland annat får barnen testa att röra sig som olika karaktärer eller varelser. Hur går en monsterboss över scenen? Del två består av analog programmering. Barnen får lära sig mer om hur algoritmer finns i det mesta vi gör. Vi testar olika uppdrag så som att programmera en morgon i rätt ordning och att bygga en danskoreografi. Dansprogrammering är ett vedertaget arbetssätt för att introducera programmering för barn. Genom symboler och rörelser bygger vi tillsammans en koreografi. Under den analoga programmeringen arbetar vi bland annat med programmeringsbegreppen loop, kod och sekvens. Kopplingar till centralt innehåll i Lgr22 (Skolverket) Teknik 1–3: Vad datorer används till och deras delar för inmatning, utmatning och lagring av information. Föremål i elevernas vardag som styrs med hjälp av programmering, till exempel hushållsmaskiner och smarta telefoner. Matematik 4–6: Hur algoritmer skapas och används vid programmering. Svenska och svenska som andraspråk 1–3: Strukturerade samtal. Att berätta om vardagliga händelser samt att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Att lyssna, ställa frågor och ge kommentarer. Att ge och ta emot muntliga instruktioner.