Att göra en eld

Teater De Vill

Världens tråkigaste kväll med gammelmormor förvandlas till ett hisnande äventyr där gammelmormor och Liam måste samarbeta och lära av varandra..

Vilken skräck! Att som 9-åring tvingas tillbringa en hel kväll på äldreboendet med mormors mamma som barnvakt. På en plats där absolut inget barnanpassat finns att göra. Där allt skriker gammalt och luktar kålpudding. Vad ska en liten pojke och en gammal tant som knappt känner igen varandra och som inte har ett enda gemensamt intresse sysselsätta sig med? Klockan tickar långsamt, de gamla möblerna knarrar. Inte ens favoritdatorspelet känns kul. Speciellt inte när gammelmormor hela tiden lägger sig i, ifrågasätter och försöker göra sig lustig. Så plötsligt förändras allt. Datorspelet får liv. Taket blir stjärnhimmel, rummet dunkel vildmark och vårdbiträdet en ”brains-törstande” zombie. De båda kastas in i ett vindlande äventyr, helt utlämnade till varandra…

Att göra en eld är en nyskriven pjäs av den hyllade och flerfaldigt prisbelönade dramatikern Anders Duus. Ett actionfyllt relationsdrama om att hitta gemensamma beröringspunkter och att mötas över generationsgränser. Det är en humoristisk, ömsint, spännande och ibland lite läskig föreställning berättad med mycket värme. Tematiken ges extra aktualitet i skuggan av pandemiårens krav på isolering och besöksförbud. Här väcks också frågor om ett samhälle som kanske behöver ställa om. Där det börjar bli viktigt att återbruka, läka och reparera. Där det inte längre går att bara slita, slänga och konsumera. Där kunskaper som gått förlorade, men som fortfarande finns i minnet hos de allra äldsta, efterfrågas på nytt.

Bilder

Bilder:

Film / trailer

Information

Bokning/kontakt
Teater De Vill
Malin Tell
070- 777 34 48
Hemsida
Turné eller besöksmål

Detta utbud är turnerande och bokas till er skola.

Pris
Gage: 12 000 kr Vid flera föreställningar kostar fst 2 och framåt 11 000 kr. Workshop: 4200 kr per klass. Ersättning för resa, boende och traktamente tillkommer.
Typ av lokal
Aula, Gymnastiksal, Konsertsal, Liten scen, Stor scen
Tid
45 minuter
Bygg/rivtid
Tillgång till lokalen
210 minuter innan
60 minuter efter
Ålder
7-9 år
Årskurs
åk 1-3
Maxantal publik
70
Yta/lokal
Bredd: 6 m Djup: 6 m Takhöjd: 2.8 m Är publikplatser inräknade i måtten ovanför: Nej Står utövare av utbudet eller arrangör för publikplatser: arrangör
Teknikkrav
El: 220 V

Mörkläggning
Ej ett krav, men om det finns får det gärna användas.

Tillgänglig period
Höst 2023, Vår 2024, Höst 2024
Workshop

Till föreställningen går det att beställa till en workshop. Eleverna får arbeta med dramaövningar, improvisation och gestaltning. I arbetet lyfter vi frågor kring identitet, självbild, självkänsla och självförtroende. Vi fokuserar på att stärka både gruppen och individen. Vi vill ge upplevelsen av att det är deltagaren som är källan till kreativiteten och att det är hens erfarenheter som står i centrum. Vi använder bland annat den dramapedagogiska metoden ”Play back” som handlar om att iscensätta erfarenheter, situationer, tankar och känslor.

Övrigt
Skapande skola