Berätta med bilder – en filmworkshop för skolan

Elisabet Gustafsson

En workshop där eleverna lär sig berätta med hjälp av bildmanus.

Idag översköljs vi alla av rörliga bilder på såväl mobilen som datorn och teven. Oftast reflekterar vi inte hur det berättas, vi bara känner, eller känner ingenting alls.

I den här workshopen tar regissören och manusförfattaren Elisabet Gustafsson ner bildberättandet till en mycket enkel och lättbegriplig nivå för att barnen ska förstå vissa enkla principer. Upplägget ser ut som följande:

  • Vad är det för skillnad mellan teater och film? Vi går igenom vad de olika utsnitten i filmning har för funktion: hel-, halv- och närbild. När används de och varför? Varför klipper man egentligen i film? Vad använder man främst i komiska scener respektive skräckfilm?
  • Nästa del handlar om bildmanus, s k storyboard. Vad det är och varför man använder det? Jag visar exempel på ett bildmanus utan dialog och varför endast val av utsnitt kan förklara en film eller en scens handling.
  • Egna storyboard: I grupper om ca 4-5 elever ska de skriva en enkel filmsekvens med hjälp av storyboard med så få dialoger som möjligt. Riktlinjer ges så att de inte fastnar i komplicerade historier som de inte hinner eller kan berätta. Detta ger bra övning i samarbete och abstrakt tänkande.
  • Filmning: Varje grupp filmar med en iPad i bildmanusets ordning. Vi vill undvika att tänka ljud, musik och effekter i denna övning och koncentrerar oss istället på att vilka utsnitt man ska filma och i vilken ordning.

Alla ska helst bli klara före kursens slut så att vi tillsammans kan titta på filmerna och att eleverna gruppvis kan berätta om svårigheterna. Det handlar alltså mindre om att bli bedömd för slutresultatet och mer få med sig kunskap i bildberättandet

Elisabet Gustafsson är regissör och manusförfattare uppvuxen i Vimmerby och som reser mycket mellan Småland och Stockholm. Hon har tidigare regisserat ”Krakel Spektakel” och ”Drömspel” som visats på Barnkanalen. Sedan dess drivs Elisabet av att få igång barns egna kreativitet inom film, men även öppna ögonen för filmklassiker. Det ska inte vara en klassfråga att se filmkvalité eller välja filmyrket. 

Bilder

Bilder:

Film / trailer

Information

Bokning/kontakt
Elisabet Gustafsson
Elisabet Gustafsson
0702- 57 80 50
Hemsida
Turné eller besöksmål

Detta utbud är turnerande och bokas till er skola.

Pris
7500 kr / dag, resa och ev boende tillkommer.
Typ av lokal
Aula, Gymnastiksal, Liten scen, Stor scen, Utomhus
Tid
300 minuter
Bygg/rivtid
Tillgång till lokalen
30 minuter innan
15 minuter efter
Ålder
10-15 år
Årskurs
Åk 4-9
Maxantal publik
25 elever/kurs
Yta/lokal
50 m2 x 2
Teknikkrav
Ipads, projektor
Mörkläggning krävs
Ja
Tillgänglig period
Vår 2024, Höst 2024
Övrigt
Skapande skola