Den som lämnar flocken blir uppäten av vrgen

Teater Gyllene Draken

En föreställning om konflikten mellan att välja sitt eget liv eller att följa förväntningar från familj och kompisgäng

Fikret har flyttat från sin lilla by i Turkiet till en ny by i Sverige – Alby. Han längtar tillbaka dit där allt var tryggt och problemfritt. Det är i alla fall så han minns det. I Sverige är det ett liv med en ny skola, nya vänner, nya värderingar, nya intressen och nya drömmar: teater, musik och kärlek. Drömmar som går på tvärs mot pappas förväntningar: ett riktigt jobb och att gifta sig med en fin flicka från byn i hemlandet.

I föreställningen får vi möta pappan som lämnade fattigdomen på den turkiska landsbygden och som kämpade med dubbla arbeten i ett nytt land för att skapa ett bättre liv för sin familj. Mamman som blev bortgift som 14-åring och som födde sex barn, varav två dog under fattiga förhållanden. Vi möter även det kriminella gäng som Fikret hamnat i. Och Hulya, som Fikret blivit kär i…

Fikret Çeşmeli gestaltar sin egen uppväxt och spelar alla roller. I föreställningen får han göra det som han kämpade för som ung – att få spela teater och spela på instrumentet som han vid 7 års ålder blev förhäxad av; den turkiska lutan bağlama!

”Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen” är det turkiska ordspråket som Fikrets pappa sa till honom när han ville gå sin egen väg i livet.

Bilder

Bilder:

Film / trailer

Information

Bokning/kontakt
Teater Gyllene Draken
Nicholas Olsson
0734- 22 29 90
Hemsida
Turné eller besöksmål

Detta utbud är turnerande och bokas till er skola.

Pris
7 000 kr + moms. Två föreställningar på samma dag 12 000 kr + moms. Eventuella kostnader för resa, logi och traktamente tillkommer.
Typ av lokal
Aula, Bibliotek, Biograf, Gymnastiksal, Klassrum, Konsertsal, Museum, Liten scen, Stor scen
Tid
60 minuter
Bygg/rivtid
Tillgång till lokalen
120 minuter innan
60 minuter efter
Ålder
11-16 år
Årskurs
åk 5-9
Maxantal publik
80 exkl pedagoger
Yta/lokal
bredd 4 m, djup 4 m, höjd 3 m publikplatser ej inräknade Arrangör står för publikplatser
Teknikkrav
eluttag 10 amp
Mörkläggning krävs
Nej
Tillgänglig period
Höst 2023, Vår 2024, Höst 2024
Workshop

I mötet med eleverna blir Fikret ett levande bevis på att när livet känns hopplöst så finns det ändå vägar framåt. Efter varje föreställning delar han med sig av sina erfarenheter och svarar på elevernas frågor.