På vårt museum, Miliseum, kan man få kunskap om, och prova på, livet förr i tiden. Inne på museet väntar verkliga miljöer som visar soldatfamiljens vardagsliv och soldatens yrkesliv från 1600-talet och framåt. Här kan man få lära sig om olika epoker i den svenska historien t ex stormaktstiden, 17-1800-talets leverne och bruk, samt se föremål från första och andra världskriget.
I vårt soldattorp på Skillingarydsslätten får man prova på att leva som soldatfamiljen gjorde förr när människan var helt beroende av det naturen gav. Att kärna smör, tvätta med tvättbräda, karda ull till trådspinning, tälja redskap och skörda med lie var vardag för familjen.
De medverkande kan även uppleva en gammeldags skollektion med material och kläder från förr. Besökarna får lära sig gamla vett-och etikettsregler, skriva på griffeltavla samt använda gåspenna och bläck. Rasterna bjuder till styltgång, käpphästtävlingar, hästskokastning, höhoppning och annat roligt.
Inne i torpet och på själva museet finns äkta bruksföremål bevarade från förr som deltagarna får känna på och prova att använda. Visningen inbjuder de medverkande att lukta, smaka, känna och höra historiens vingslag vilket gör att det blir en oförglömlig upplevelse!
I museets basutställning finns även möjlighet att bekanta sig med ingenjörtrupperna och deras mångskiftande verksamheter allt ifrån minröjning till brobyggnation. Besökare får också upptäcka mer om borgar och fästningar från förr i tiden. Ett centralt tema i detta är Jönköpings slott.
I Miliseums omgivningar, övningsheden Skillingaryd, finns det riksunika miljöer och byggnader från den senare delen av 1800-talet som ger en bild av soldaternas vardag i övningstider.