Världens åttonde underverk – Filmhistoriskt labb

Färgfilm

Bygg en kamera i kartong och framkalla bilder i ett mörkrum, testa optiska leksaker och gör din egen stumfilm!

När film i slutet av 1800-talet visades för första gången i Sverige kallade pressen de rörliga bilderna för ”världens åttonde underverk”. Nu är det svårt att tänka sig en värld utan rörliga bilder.

I en tid av TikTok, Youtube, Snapchat, Netflix, Disney+, Roblox, Fortnite och en uppsjö av andra sociala medier, bild- och videoplattformar och spel så både konsumerar och producerar barn rörliga bilder dagligen och i stor omfattning.

Ett sätt att skapa förståelse för rörliga bilder och medie- och informationskunnighet är att utforska hur en bild uppstår. Historian är fylld av kreativa experiment och uppfinningar som lett fram till den teknologi och de berättartekniker vi använder idag.

Under 1-2 tillfällen á 3-5 timmar får deltagarna testa på olika roliga och spännande optiska uppfinningar och leksaker från 1800-talet – blädderböcker, thaumatroper, zoetroper och praxinoscop – som alla skapade illusioner av rörelse långt innan filmen fanns.

Tillsammans får de också bygga hålkameror av papp och ta sina egna analoga bilder som vi framkallar på plats i ett provisoriskt mörkrum.

Som avslutning får deltagarna skapa sina egna filmer med hjälp av surfplattor. Dåtidens och nutidens teknologi möts och deltagarna får testa några av de berättargrepp och effekter som uppfanns redan i filmens begynnelse och som används än idag.

Bakom konceptet står filmregissören Jimi Vall Peterson och filmfotografen Sara Svärdsén. Jimi ligger bakom kortfilmen Sova över, som visats på ett 40-tal filmfestivaler världen över och som 2018 nominerades till Iris Prize – världens största kortfilmspris för HBTQ-film. Sara har bland annat fotat filmer av Marcus Carlsson (Kärlek och vilja, 2018) och Mikael Bundsen (Det bor inga bögar i Bollebygd, 2014). Vid sidan av det egna konstnärliga arbetet så har både Jimi och Sara också mångårig erfarenhet av filmpedagogisk verksamhet för barn och unga.

Bilder

Bilder:

Information

Bokning/kontakt
Färgfilm
Jimi Vall Peterson
0736- 33 17 88
Turné eller besöksmål

Detta utbud är turnerande och bokas till er skola.

Pris
13 500 kr. Angivet pris är för 1 tillfälle á 3 timmar. Vid uppdelning på 2 tillfällen á 3 timmar tillkommer 7 500 kr. Logi och resor tillkommer.
Typ av lokal
Klassrum
Tid
180 minuter
Bygg/rivtid
Tillgång till lokalen
90 minuter innan
60 minuter efter
Ålder
10-19 år
Årskurs
åk 4-9
Maxantal publik
20
Yta/lokal
Större klassrum eller motsvarande. Tillgång till extra rum/grupprum är önskvärt. Större toalett eller annat helt mörkt rum med tillgång till rinnande vatten behövs till bygge av mörkrum för framkallning.
Teknikkrav
Deltagarna behöver ha tillgång till surfplattor eller liknande att filma med. Tillgång till projektion och ljud via HDMI eller motsvarande behövs.
Mörkläggning krävs
Ja
Tillgänglig period
Höst 2023, Vår 2024, Höst 2024
Övrigt
Skapande skola